Een duurzaam Energiecontract?

Dit is alles wat u moet weten.

Als u het millieu belangrijk vindt, kunt u kiezen voor Groene stroom, stroom dat door duurzame energiebronnen wordt opgewekt zoals windenergie en zonne-energie. Bij grijze stroom wordt elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool. De meeste leveranciers bieden tegenwoordig groene stroom aan omdat veel huishoudens duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Vast of variabel

U kunt ervoor kiezen om voor variabel leveringstarief te kiezen. In het geval van een variabel tarief is de prijs marktconform. Gaat de energieprijs omlaag, dan profiteert u van de daling, maar stijgen de prijzen dan betaald u meer.

Als u meer zekerheid wilt, dan is een contract met vaste leveringstarieven de beste keuze. De tarieven worden van te voren afgesproken en blijven de gehele looptijd hetzelfde. Op die manier weet u precies waar u aan toe bent. Als de energieprijs stijgt dan blijven de prijzen voor u hetzelfde, echter als de prijzen dalen profiteert u hier niet van.

* De vaste tarieven gelden alleen voor het leveringstarief. De ODE (Energiebelasting en opslag duurzame energie) en btw, zijn vanuit de overheid opgelegd en kunnen veranderen.

Enkele of dubbele meter

Afhankelijk van de tijdstippen waarop er bij u op het bedrijf energie verbruikt wordt, kunt u kiezen voor een enkele of een dubbele meter.

Bij een enkele meter wordt er 24 uur per dag hetzelfde tarief gerekend.

Als er bij u op het bedrijf in de avonduren veel energie wordt verbruikt, kunt u ervoor kiezen om een dubbele meter te nemen. Deze dubbele meter maakt het mogelijk om voor piekuren en daluren een verschillende tarieven te hanteren. Het dal tarief is lager dan het tarief dat bij een enkele meter gehanteerd wordt. Tijdens de piekuren wordt er vaak een tarief gehanteerd dat een fractie hoger ligt dan het tarief van een enkele meter. Hierdoor is het voor bedrijven die het gros van hun energie tijdens kantooruren gebruiken vaak interessanter om een enkele meter te hanteren.

Houd rekening met de looptijd!

Welke looptijd u het best af kunt spreken hangt vooral af van uw visie op de energiemarkt. Als u verwacht dat de prijzen de komende jaren zullen stijgen, dan is het een idee om de prijs voor 3 jaar of misschien zelfs 5 jaar vast te zetten.

Als u verwacht dat de prijzen niet veel zullen veranderen is het de moeite waard om jaarlijks een nieuw contract af te sluiten. Op deze manier profiteert u jaarlijks van actietarieven en (cashback) bonussen. Voor kleinere verbruikers loopt het voordeel van jaarlijks overstappen al snel op tot een paar honderd euro.

Heeft u een bedrijf aan huis?

Kijk goed naar uw verbruik!

Als u een bedrijf aan huis heeft, is het verstandig om goed naar uw energieverbruik te kijken voordat u een keuze maakt. 

Over het algemeen is het zo dat een ZZP & MKB contract lagere tarieven bieden dan een particulier contract. Daar tegenover staat dat de overstap bonus voor een zakelijk contract, als die al gegeven wordt, vaak minder  hoog is. 

Dit betekend dat u flink wat energie af moet nemen om het verschil tussen de overstap bonus te compenseren.  Het gaat immers om een paar cent per kwh of m3.

Voor de Belasting dienst maakt het niet uit of u de een zakelijk of een particulier energie contract hanteerd, zolang u de gestelde voorwaarden voldoet om de kosten voor zakelijke energie van de energie rekening af te mogen trekken.

Heeft u vragen over energie?

Wij voorzien u vrijblijvend van energie advies!

085- 0782833

Aanmelden nieuwsbrief

Contact

De vlotkampweg 76

6545 AG Nijmegen

info@oko-energie.nl

085- 0782833

Share This